Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Hoe herken je misleidende advertenties van 'Bol.com' op Facebook?

  Hoe herken je misleidende advertenties van 'Bol.com' op Facebook?

  Je bent wat door Facebook aan het scrollen en je ziet een gesponsorde advertentie in je tijdlijn die in dit geval van Bol.com afkomstig lijkt te zijn. 'Leuk, eens kijken', denk je wellicht. Maar is zo'n advertentie wel van Bol.com, of zit er toch iets anders achter?

  Een volger wees ons op deze op het eerste gezicht vrij overtuigende advertentie en aan de hand van dit specifieke voorbeeld leggen we graag even uit waar je precies op moet letten. Handige achtergrondinformatie, ook als je geen interesse hebt in dit horloge en je simpelweg op een later moment een advertentie voor een heel ander product onder ogen krijgt.

  Advertentie lijkt van Bol.com, maar is het niet

  De advertentie waar het in dit geval om gaat, is er een voor een herenhorloge, meer specifiek de Pulsar PJ6061X1. Je ziet een mooie foto van het horloge in kwestie en onderaan de afbeelding staat de suggestie dat deze advertentie van Bol.com afkomstig is. Maar dat is niet alles: er staat tevens de wat schreeuwerige tekst 'Actie Loopt Tot 23:59! Voor 23:59 besteld = Morgen in huis'. Nou, zo'n deal lijkt een mooi buitenkansje, dus laten we vooral niet te lang wachten. Toch?

  Zo eenvoudig zit het helaas niet. Maar als je even niet goed oplet, tuin je er met open ogen in. Als je op de informatiebutton klikt, wijst niets er namelijk op dat de werkelijke adverteerder in feite een totaal andere partij is. En ook als je de button 'Get Offer' benut om deze deal te kunnen verzilveren, lijkt de landingspagina een heuse pagina van Bol.com.

  Wie de adresbalk echter goed bekijkt, ziet dat je in werkelijkheid op het het domein mynewwatches.com bent beland. Degene achter deze site heeft echter wel de huisstijl van Bol.com gekopieerd, of ja, regelrecht gestolen is misschien wel een meer toepasselijke omschrijving. Laten we het beestje immers gewoon bij de naam noemen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar onderstaande screenshots.

  Toch kopen? Dan verwijst je browser je door naar weer een andere pagina

  Het kan natuurlijk zijn dat je nog steeds niet in de gaten hebt dat je op een kopie van 'Bol.com' bent beland, de huisstijl ziet er immers herkenbaar uit. Klik je echter op de gele knop met de tekst 'Bestel Direct' onderaan de pagina, dan verwijst je browser je door naar wéér een nieuwe pagina, namelijk horlogeskoopjes.myshopify.com.

  Wat zien we daar? Er wordt geadverteerd met hetzelfde Pulsar-horloge tegen de wel érg lage prijs van € 1,50. Maar let goed op: het aanbod is slechts geldig tot 31 juli 23:59, als we de advertentietekst mogen geloven. Het is daarbij overigens goed om te benoemen dat hetzelfde type horloge op de échte pagina van Bol.com momenteel € 78,99 kost. Dat is nogal een verschil.

  Wat zit hier precies achter?

  Heeft Horlogeskoopjes simpelweg een goedkope (namaak-)restpartij op de kop getikt, gaat het om spullen die op mysterieuze wijze van de vrachtwagen zijn gevallen, of zit er toch iets anders achter?

  Eerlijk is eerlijk, honderd procent zeker weten we het simpelweg niet. Op de pagina wordt op het eerste gezicht slechts de mogelijkheid geboden om te betalen per creditcard, maar het leek al met al gewoon geen goed idee om de proef daadwerkelijk op de som te nemen. Als jullie redacteur van dienst omwille van het onderzoek de bedrijfscreditcard er eens bij zou pakken, valt in het geheel niet uit te sluiten dat er op het volgende afschrift ineens bepaalde financiële malversaties aan het licht komen.

  Het ziet er allemaal weinig betrouwbaar uit en de bestelling definitief doorzetten doen we dus maar niet.

  Wat zijn de verdachte signalen?

  Laten we de pagina nog eens grondig bekijken. Er vallen ons meerdere zaken op:

  • Het enige product in de webshop is dit specifieke horloge;
  • De enige manier om met de verkoper in contact te treden, is een e-mailformulier;
  • Er wordt nergens een vestigingsadres genoemd;
  • Er valt geen telefoonnummer te vinden;
  • De webshop is niet voorzien van enig (webwinkel)keurmerk;
  • Het KvK-nummer is volgens de algemene voorwaarden slechts 'op aanvraag' beschikbaar;
  • Er valt geen enkele recensie te vinden

  Daarnaast wordt in de sectie 'Over ons' het volgende beweerd:

  Onze focus ligt op horlogemerken met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Graag delen wij onze kennis en kunde met u en daarbij hopen we u te kunnen voorzien van een tijdloos uurwerk dat bij u past [...] Op deze manier bent u verzekerd van een goed horloge voor een schappelijke prijs.  

  Dat is nogal een statement voor een handelspartij die slechts één model voorradig heeft, zeker als het bedrijf ook nog eens de uitspraak 'Wij zijn het snelst groeiende horlogebedrijf van Nederland' doet.

  Maar er is meer. Het zou natuurlijk altijd kunnen dat een tussenpersoon een restpartij op de kop heeft getikt en deze voor een schappelijk prijsje van de hand doet. Maar de bespottelijke prijs van € 1,50 per horloge? Dat kan met de beste wil ter wereld gewoon niet uit, daar zit eenvoudigweg geen rendabel verdienmodel achter. Voor dat geld moet je namelijk de volgende zaken regelen:

  • Inkoop
  • Transport / verzendkosten
  • Opslag
  • Webhosting (het zal om een gering bedrag gaan, maar toch)
  • Adverteren
  • Communiceren met kopers
  • Bestellingen verpakken
  • Naar het postkantoor om bestellingen te verzenden
  • Belasting betalen (een KvK-nummer is immers 'op aanvraag' beschikbaar, dus laten we aannemen dat we inderdaad te maken hebben met een belastingplichtige onderneming)

  Nog niet overtuigd? Dan tot slot nog even dit. Waarom zou een bonafide handelspartij zich in gesponsorde advertenties op Facebook voordoen als Bol.com? En waarom zou diegene zo ver gaan om je naar een vervalste pagina van 'Bol.com' te lokken met een volledig gestolen huisstijl? Daar zit een luchtje aan, dat kan haast niet anders.

  Controleer dus altijd goed in de adresbalk of je je werkelijk op de juiste website bevindt, want de huisstijl van Bol.com zegt niet alles. En controleer daarnaast aan de hand van de hierboven opgesomde verdachte signalen of ze ook voor de webshop gelden op wiens pagina jij je bevindt.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant