Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gratis broodrooster van Bol? Laat je niet oplichten, dit is een phishingmail

  Gratis broodrooster van Bol? Laat je niet oplichten, dit is een phishingmail

  Bol organiseert regelmatig winacties, maar een gratis broodrooster zit daar niet tussen. Wel gaat er een valse mail rond waarin je kans kunt maken op een ‘Smeg 2-slice Toaster’ door een enquête in te vullen. 
   

  ‘Aan het begin van de week presenteren wij u een geschenk. Het enige dat u hoeft te doen, is deelnemen aan deze enquête om uw gegevens te bevestigen”, staat in het phishingbericht. Om je beloning veilig te stellen, kun je op de blauwe knop drukken die naar een valse website leidt. Klik hier niet op en geef je gegevens niet prijs aan oplichters. 

  Niet wat het lijkt 

  De internetcriminelen is het goed gelukt om de huisstijl van Bol na te bootsen, wees dus alert. Er wordt in dwingend taalgebruik geschreven, met woorden als ‘schiet op’. Dit is niet hoe de webwinkel jou zal benaderen, dit doen zij altijd zonder enige vorm van tijdsdruk te gebruiken. 

  Als de mail begint met een persoonlijke benadering, wil dat nog niet zeggen dat het bericht te vertrouwen is. Door in de aanhef jouw echte naam te gebruiken, wekt de oplichter jouw vertrouwen. Ze kunnen heel makkelijk aan jouw gegevens komen als ze in een datalek voorkomen, op deze manier is een persoonlijke aanhef een fluitje van een cent. 

  Toch geklikt op een link in een nepmail?

  Volg dan de volgende stappen:

  • Wijzig direct je wachtwoord
  • Doe dat ook bij je e-mailaccount en andere websites waar je het wachtwoord gebruikt.
  • Voer een veiligheidsscan uit op het apparaat waarmee je de mail geopend hebt.
  • Controleer je afschriften

  Neem direct contact op met je bank als je je rekeningnummer of betaalgegevens hebt achtergelaten. Controleer regelmatig je rekening op verdachte afschrijvingen.

  Lees ook 

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant