Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gezakt voor je rijbewijs? Oplichters verkopen vervalste rijbewijzen op internet

  Gezakt voor je rijbewijs? Oplichters verkopen vervalste rijbewijzen op internet

  Op het forum van Opgelicht?! probeerde een nieuw lid te adverteren met zijn websites waar vervalste rijbewijzen te koop worden aangeboden. Nu ging dat hele feest om begrijpelijke redenen niet door, maar het leek ons wel aardig om er eens een blik op te werpen. Het is namelijk een behoorlijk waterdichte manier van oplichten: wie durft er nou naar de politie te stappen met het verhaal dat je nagemaakte rijbewijs nooit is opgestuurd? Inderdaad, niemand. De titel van dit bericht is dan ook bepaald geen aanbeveling om het op deze manier te proberen als het bij het CBR voor de zoveelste keer niet is gelukt.

  Zoals gezegd probeerde een nieuw forumlid met de gebruikersnaam 'morgankyle' onlangs een tweetal berichten op ons forum te plaatsen. Het leek er sterk op dat de berichten gemakshalve door een vertaalmachine zijn getrokken, en een blik op het IP-adres van deze gebruiker bevestigde onze vermoedens. Deze gebruiker bevindt zich kennelijk in de Kameroenese havenstad Douala, weliswaar niet de hoofdstad van Kameroen, maar qua inwonertal desalniettemin nipt de grootste stad van het land.

  Hoe waarschijnlijk is het dat in Douala nagemaakte Nederlandse rijbewijzen worden gemaakt? Eerlijkheidshalve durven we dat niet eens volledig uit te sluiten, maar vertrouwen doen we het allerminst: nog afgezien van het feit dat het om tal van redenen zeer onverstandig en bovendien strafbaar is om met een vervalst rijbewijs op zak in de auto te stappen, is de kans natuurlijk vrij groot dat je je document nooit ontvangt.

  Aangezien de vervalste rijbewijzen tussen de 800 en de 1700 euro moeten kosten, kunnen we bovendien stellen dat het behalen van je rijbewijs op de normale weg in financiële zin niet eens veel onaantrekkelijker is. Meest belangrijke argument is echter dat je alleen veilig de weg op kunt als je je rijbewijs via de reguliere weg behaalt. Dan steek je er daadwerkelijk nog wat van op ook. Kortom, redenen genoeg om niet met deze schimmige bedrijfjes in zee te gaan.

  Eén van betreffende forumposts. Afkeuren maar...
  Eén van betreffende forumposts. Afkeuren maar...

  Om welke websites gaat het?

  Het gaat om een tweetal websites: Nederlandsrijbewijs.com en Gemakkelijkrijbewijs.com. Trekken we deze domeinnamen na, dan zien we dat ze slechts enkele maanden oud zijn en dat alle informatie die naar de identiteit van de eigenaar zou moeten herleiden vakkundig is weggestopt. Waarom dat zo is, laat zich ongetwijfeld raden.

  Nederlandsrijbewijs.com bestaat 104 dagen, Gemakkelijkrijbewijs.com is ruim een half jaar in de lucht. Qua uitstraling lijken de sites op het eerste gezicht allemaal wel oké, maar de teksten geven al een vrij aardige indicatie van het feit dat het vermoedelijk niet helemaal in de haak is:

  Rijbewijs kopen is heel reëel. De moeilijkheid om rijbewijzen te halen in Europa (Nederland) heeft ertoe geleid dat we een geavanceerde rijbewijsstrategie hebben ontwikkeld. Het is aan ons om elke burger van dit land of immigrant het recht te geven om in Europa te rijden. En dit omdat hij praktische rijvaardigheden heeft, wat we sterk aanbevelen. Om hier een Nederlands of Nederlands rijbewijs te kopen, is geen examen vereist, noch een geldkoffer zoals bij sommige rijscholen, wat niet eens het succes van het examen thuis garandeert.  

  Contacten binnen rijscholen en overheidsinstanties, of toch niet?

  Om het allemaal een beetje betrouwbaar te doen lijken, wordt de suggestie opgeworpen dat deze bedrijven contacten hebben met rijscholen en overheidsinstanties om jouw vervalste document de systemen in te rommelen. Dat lijkt ons eerlijk gezegd compleet uit de lucht gegrepen: enig bewijs van ambtelijke corruptie waardoor vervalste rijbewijzen met het grootste gemak in overheidssystemen worden gemoffeld, is nooit aangetoond. Er wordt bovendien beweerd dat ze sinds 2001 bezig zijn, maar de domeinnamen zijn slechts enkele maanden oud.

  Mocht je onverhoopt toch een nagemaakt rijbewijs krijgen, dan heb je nog een heel ander probleem. Je bent namelijk flink aan de beurt als je een keer aan de kant wordt gezet. Op het vervalsen of gebruiken van een vals document staat een maximale gevangenisstraf van zes jaar.

  Gebrekkige contactmogelijkheden en neprecensies

  Ook de contactmogelijkheden zijn schimmig. Gezien de aard van de 'dienstverlening' is dat uiteraard verklaarbaar, maar de mogelijkheden die wel overblijven, zijn allemaal wat schimmig. 

  Je kunt een WhatsAppbericht sturen naar een Duits mobiel nummer, je kunt een contactformulier invullen waarvan het maar net de vraag is of je een zinnig antwoord krijgt of je kunt mailen naar een Gmail-adres ([email protected], dat klinkt niet bijster betrouwbaar). De enige recensies bestaan daarnaast uit overduidelijke stockfoto's met verzonnen teksten.

  Verzonnen recensies
  Verzonnen recensies

  Vermoedelijk zal menig toetsenbord in het internetcafé in Douala over een versleten F5-knop beschikken: zodra je interesse toont, is het meest waarschijnlijke scenario dat er direct wordt aangestuurd op een snelle aanbetaling. Je betaalt namelijk in delen: de eerste helft vooraf, en de tweede helft bij levering.

  Betalingsregeling
  Betalingsregeling

  Maar wie garandeert je dat je je document echt krijgt? Het is toch veel makkelijker om het contact na ontvangst van de eerste aanbetaling gewoon te verbreken? Je bent dus of een paar honderd euro kwijt, of je ontvangt een document waarmee je direct enorm in de penarie zit als iemand je ermee betrapt. Beide situaties zijn om verschillende redenen niet aan te raden en het is natuurlijk ronduit dom om zonder geldig rijbewijs toch de weg op te gaan.

  Ons advies? Kies een goede rijschool en haal je examens op eigen kracht.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant