Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • 'Gevaarlijke gezondheidsclaims bij verkoop etherische oliën'

  'Gevaarlijke gezondheidsclaims bij verkoop etherische oliën'

  Verkopers van etherische oliën misleiden hun klanten, blijkt uit onderzoek van NOS op 3. Het programma bekeek de online handel achter de producten en stelde vast dat er gevaarlijke gezondheidsclaims worden gedaan. 

  De verkopers beweren dat de oliën werken bij ernstige ziekten, zoals kanker en de ziekte van Lyme. Soms wordt er zelfs geadviseerd om van een operatie af te zien omdat het weghalen van een tumor de kans op meer kankercellen zou vergroten.

  Beweringen worden gedaan in Facebookgroepen

  De gezondheidsclaims staan niet op de officiële sites van de bedrijven. De beweringen worden veelal gedaan in Facebookgroepen. Daar worden documenten en protocollen en eigen ervaringen onderling gedeeld. 

  NOS op 3 vroeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om een reactie. Die zegt dat dergelijke claims verboden zijn. De oliën zijn namelijk 'waren' en geen medicijnen. De werking bij ernstige ziekten is niet wetenschappelijk bewezen.

  DoTerra: 'Beter controleren wat er online gebeurt'

  De nieuwszender zegt dat vrijwel alle beweringen over de geneeskrachtige werking van de middelen afkomstig waren van verkopers van het oliemerk DoTerra. Het bedrijf zegt tegen NOS op 3 beter te gaan controleren wat er online gebeurt. Er zijn na het contact direct verschillende protocollen en adviezen offline gehaald.

  DoTerra werkt met multi level marketing (MLM). Dat betekent: hoe hoger de verkoper in de structuur staat, hoe meer mensen onder hem of haar vallen en hoe meer die persoon kan verdienen.

  DeTerra zegt niet altijd zicht te hebben op wat verkopers doen. De organisatie heeft wereldwijd acht miljoen leden, en dat aantal groeit nog steeds. 

  Volgens NOS op 3 is de MLM rondom etherische oliën de afgelopen jaren gegroeid in Nederland. Inmiddels zijn er zo'n negentig Nederlandse Facebookgroepen.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant