Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gestolen klantdata bol.com-partner te koop aangeboden

  Gestolen klantdata bol.com-partner te koop aangeboden

  Heb jij de afgelopen jaren ooit iets gekocht bij Toppie Speelgoed, een aanbieder die de handelswaar ook slijt via Bol.com? Dan kan het zijn dat jouw gegevens buit zijn gemaakt: een hacker biedt data van naar schatting tienduizend klanten te koop aan.

  'Een hacker heeft misbruik gemaakt van een technisch proces dat we een tijdje geleden hebben uitgevoerd en waarbij klantengegevens van de ene server naar de andere zijn overgezet. De oplichters kunnen gelukkig niet de hele aankoopgeschiedenis van onze klanten zien, geen betaalmethodes of bankrekeningnummers', aldus Mike Bruinsma van Toppie Speelgoed.

  Maar wat is er dan wel gelekt? Bij elkaar gaat het in ieder geval om de aankoop, het totaalbedrag, naam- en adresgegevens en de betaalwijze. Verder is het afhankelijk van waar je je aankoop hebt verricht. Heb je rechtstreeks bij Toppie Speelgoed besteld? Dan zijn er ook telefoonnummers en mailadressen buitgemaakt. Bij een bestelling via Bol.com gaat het om de naam en het afleveradres, dat komt doordat Bol.com slechts beperkt gegevens doorstuurt naar externe partijen die hun handelswaar op het platform aanbieden.

  Autoriteit Persoonsgegevens

  'Bol.com biedt ondernemers uit België en Nederland de mogelijkheid om hun assortiment via ons, als platform, te verkopen', aldus Marjolein Verkerk van Bol.com. 'Om te zorgen dat klanten hun pakketje ontvangen, delen wij met die ondernemers alleen de gegevens die nodig zijn om het pakketje te kunnen bezorgen, zoals naam en adres. Standaard geen telefoonnummer of emailadres. De privacy van onze klanten staat altijd voorop.  De uitwisseling van deze gegevens gaat via onze beveiligde systemen. Dit incident is buiten onze systemen voorgevallen en is dus te wijten aan het eigen systeem van de ondernemer. Iedere ondernemer in Nederland en België is zelf verantwoordelijk voor het volgen van de wet waaronder het juist verwerken van data.'

  Toppie Speelgoed heeft de Autoriteit Persoonsgegevens inmiddels ingelicht over het lek. Volgens Bol.com is het lek ontstaan buiten de eigen systemen om en valt het lek te wijten aan het systeem van Toppie Speelgoed.

  Bron: Security.nl / VRT.be

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

  Klachtenformulier

  Heb je een klacht over dit bericht? Vul dan het klachtenformulier in.

  exclamation Opgelicht?! garandeert niet de volledigheid van het WebshopAlert. Webshops waarover geen alert wordt gegeven, zijn niet per definitie betrouwbaar. Opgelicht?! is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van aankopen bij malafide webshops.

 • Ook interessant