Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Gamedo.nl en Gamesx.nl zijn vermoedelijk onbetrouwbare webshops

  Gamedo.nl en Gamesx.nl zijn vermoedelijk onbetrouwbare webshops

  Een volger wees ons op de websites Gamesx.nl en Gamedo.nl: het zou gaan om onbetrouwbare webshops. De eerste negatieve recensies duiken al op en er zijn inderdaad signalen dat deze webshops - die mogelijk op Marktplaats en sociale media adverteren om binnen een mum van tijd veel potentiële gedupeerden te kunnen bereiken - geen zuivere koffie zijn.

  Technisch gezien betreft het overigens één webshop: de domeinnaam Gamesx.nl (volgens SIDN aangemaakt op 24 december 2020) verwijst inmiddels automatisch door naar Gamedo.nl (volgens SIDN aangemaakt op 27 december 2020).

  Beide domeinnamen hebben dezelfde contactpersoon - een nikszeggend Gmail-adres - en zijn bij dezelfde registrar ondergebracht, en dat is al gelijk een wat opvallend signaal: waarom zou je binnen drie dagen al wisselen van domeinnaam?

  Geen KvK-nummer, geen algemene voorwaarden

  Wat verder opvalt is dat er op de website nergens iets van algemene voorwaarden staan. Tevens valt er in geen velden of wegen een KvK-nummer of enige informatie over het vestigingsadres te vinden, en zijn ook de contactmogelijkheden buitengewoon summier: meer dan een contactformulier met de belofte 'Ons team staat zeven dagen per week voor u klaar' (een belofte die wij overigens zonder al te veel moeite in twijfel durven te trekken) is er niet.

  Dat zijn allemaal weinig veelbelovende signalen, zeker omdat de websites krap een week bestaan. Over Gamesx.nl staan de eerste negatieve recensies inmiddels al op TrustPilot. Het zijn er vooralsnog weinig, al zal dat ongetwijfeld te maken hebben met de beperkte tijd dat het domein online heeft gestaan. 

  Opvallend lage prijzen

  Een ander verdacht signaal heeft betrekking op de prijzen: deze zijn namelijk een stuk lager dan gebruikelijk. Met bovenstaande in het achterhoofd lijkt een gezonde mate van scepsis dan ook geen overbodige luxe: klinkt iets te goed om waar te zijn, dan... enfin. Een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg.

  Prijzen van een aantal spelcomputers
  Prijzen van een aantal spelcomputers

  Bekijk de prijzen maar eens. Het gaat voornamelijk om spelcomputers die momenteel niet of nauwelijks meer nieuw leverbaar zijn, maar de nieuwprijzen lagen in de tijd dat ze nog volop leverbaar waren in ieder geval een stuk hoger.

  Op de website wordt in ieder geval de suggestie gewekt dat het om gloednieuwe spelcomputers gaat, terwijl het op internet daadwerkelijk verkrijgbare aanbod zich hoofdzakelijk rond tweedehandsexemplaren of zogenaamde gereviseerde ('refurbished') exemplaren concentreert.

  De domeinnamen zijn gloednieuw en het gaat in die zin dan ook niet om herkenbare, gevestigde webshops. Om binnen een kort tijdsbestek veel potentiële klanten te kunnen benaderen, hebben wij het vermoeden dat ze op online handelsplatformen en sociale media zoals Facebook adverteren. Maar met bovenstaande in het achterhoofd is het nog maar zeer de vraag of het wel zo'n goed idee is om hier een bestelling te plaatsen.

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant