Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Frauduleuze website? Check het met deze tool

  Frauduleuze website? Check het met deze tool

  Krijg je een website voor je neus waarvan je niet helemaal weet of je het kunt vertrouwen? Dan kun je nu de tool ScamCheck gebruiken, waarmee je met één klik op de knop kunt controleren of een pagina bijvoorbeeld wordt gebruikt voor phishing.

  ScamCheck is een samenwerking tussen de Nederlandse overheid en verschillende partijen zoals Thuiswinkel, Kamer van Koophandel en reviewplatforms als Trustpilot. De check is ook in samenwerking met betrouwbaarheidscontrole ScamAdviser

  Rapport geeft inschatting van betrouwbaarheid

  Als je een link invoert op ScamCheck rolt er een rapport uit, wat is opgesteld uit de data van de verschillende partijen. Hieronder vallen bijvoorbeeld checks op phishing, malware en domeingegevens. 

  Ook wordt er gezocht op reviews, waarmee je bijvoorbeeld kunt controleren of een webshop goeie beoordelingen krijgt. Verder kan het aantal reviews ook een hoop weggeven. Een website die pas net online staat maar een hoop positieve beoordelingen heeft, is mogelijk niet helemaal te vertrouwen. 

  We hebben de url van Opgelicht?! en een malafide site (vermeld op de website van de politie) door de ScamCheck gehaald. Zoals je kunt zien wordt Opgelicht wel als legitiem aangemerkt, terwijl de andere site een foutmelding krijgt. Vooral de data van ScamAdviser zorgt voor deze (negatieve) score. 

  Je kunt op elk apart onderdeel doorklikken, om zo meer informatie op te vragen over waar de score beoordeling vandaan komt. Ook kun je direct aangifte doen, mocht je te maken denken te hebben met een malafide website. 

  De ScamCheck voer je hier uit.

  Controleer sites ook zelf

  Vertrouw niet blind op de beoordeling van ScamCheck (ze gebruiken niet voor niets de termen 'waarschijnlijk legitiem' en 'mogelijk niet veilig'). Het is ook goed om jezelf te wapenen tegen internetoplichting. 

  In dit artikel van Opgelicht?! staan een hoop tips om je te wapenen tegen phishing en verdachte links. Ook hebben we een uitgebreid artikel waarin je wordt uitgeled hoe je een betrouwbare webshop herkent

  Lees ook:

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant