Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Euroloans & Partners Gerechtsdeurwaarders stuurt nep-incasso's en spookfacturen

  Euroloans & Partners Gerechtsdeurwaarders stuurt nep-incasso's en spookfacturen

  Verschillende Nederlandse gemeentes, waaronder Leeuwarden, Hilversum, Almere en Nunspeet, maken melding van spookfacturen uit naam van Euroloans & Partners met de bijbehorende website Euroloans.net. Het lijkt inderdaad niet geheel zuivere koffie. Mogelijk worden ook inwoners van andere gemeentes binnenkort benaderd met spookfacturen uit naam van deze onderneming.

  De eerste waarschuwing over Euroloans & Partners kwam uit de gemeente Nunspeet, zo weet RTV Nunspeet te vertellen. Maar ook in de gemeente Hilversum werd iemand door dit incassobureau benaderd:

  Vandaag volgde een waarschuwing in de Leeuwarder Courant, en volgens Omroep Flevoland zijn ook inwoners van Almere benaderd door dit malafide incassobureau.

  Werkwijze

  Volgens deze meldingen gaat het om een incassobureau dat zogenaamd openstaande gemeentelijke belastingen tracht te incasseren in opdracht van de gemeente. Deze vier gemeentes weten echter van niets, en benadrukken dat deze mails nep zijn. De gemeente Almere laat verder weten dat aanslagen voor gemeentelijke belastingen altijd per post of via de online Belastingbalie worden verstuurd.

  Dat lijkt dus duidelijk, het gaat om spookfacturen. Via een officieel uitziende brief of e-mail wordt de ontvangende partij verzocht om zo spoedig mogelijk een bedrag - doorgaans enkele honderden euro's - over te maken. Doet de ontvanger dat niet? Dan wordt er gedreigd met deurwaarders en nog hogere kosten. De betaaltermijn is doorgaans zeer kort, niet zelden heb je tussen de 24-48 uur om te betalen. Zo hopen oplichters een gevoel van urgentie op te wekken.

  Domein pas drie maanden actief, maar wel érg hoge success rates

  Euroloans & Partners heeft een website, Euroloans.net. Het ziet er op het eerste gezicht gelikt en professioneel uit. Het zou gaan om een gevestigde naam binnen het incassowezen, zo verklaart het bedrijf niet zonder trots:

  'Euroloans & Partners Gerechtsdeurwaarders is een begrip in de Vallei regio, maar ook landelijk maken we inmiddels naam. Wij staan erom bekend dat wij bijna alle uitstaande vorderingen op een snelle, voor u eenvoudige én gepaste manier incasseren.

  U heeft een wanbetaler maar vindt het lastig om achter uw geld aan te gaan. Naast het feit dat u hier geen tijd voor heeft bent u wellicht ook bang dat u uw klant kwijtraakt. Euroloans & Partners Gerechtsdeurwaarders helpt u graag met dit dilemma. Het kost u geen geld en nauwelijks tijd. In veel van de gevallen betalen uw klanten al na één brief van ons. En wees gerust, wij doen dit op gepaste wijze naar uw klant. Vaak is ons logo al genoeg aanleiding voor uw klant om direct te betalen. En mocht directe betaling onverhoopt toch uitblijven dan hebben wij, in tegenstelling tot een normaal incassobureau, wel alle (gerechtelijke) middelen om úw geld te incasseren.'

  Een check van de domeinnaam levert ons echter de kennis op dat het domein krap drie maanden geleden is aangemaakt. Dat lijkt ons voor een incassobureau wat kort om zich als gevestigde naam te kunnen profileren.

  De cijfers - die de mate van succes dienen te weerspiegelen - lijken ons in dat opzicht ook enigszins aangedikt, om niet te zeggen regelrecht verzonnen: in deze drie maanden zijn er naar eigen zeggen maar liefst 3.854 klanten tevreden gesteld en zouden er 47.843 incasso's zijn verstuurd met een success rate van 92%.

  Stockfoto's gebruikt voor zogenaamde medewerkers

  Geen geringe prestatie, als we omwille van het argument geloven dat deze cijfers inderdaad kloppen. Kijken we echter naar het 'team', dan zien we dat dit slechts uit drie personen bestaat:

  • CEO Hans Reed
  • Medewerker Operations Amanda Hayes
  • Directeur Els Boes.

  Er worden hele indrukwekkende cv's opgesomd: finance manager in China dit, Copenhagen Business School dat, wonen in Oman zus en Yacht Finance Traineeship zo. De kans dat al die verhalen op waarheid berusten, lijkt ons echter nihil: de foto's van deze zogenaamde carrièretijgers (een term die wellicht een flinke mate van weerzin oproept, maar in de context van deze onzin prima op zijn plaats is) zijn namelijk regelrecht uit een beeldbank gestolen. Kijk maar:

  Het 'team' van Euroloans & Partners

  De sneltoetsen naar LinkedIn, Facebook en Twitter verwijzen daarnaast niet naar persoonlijke profielen, maar naar de algemene landingspagina's van deze sites. Trekken we deze foto's door de reverse image search van Google, dan doen we bovendien andere interessante inzichten op:

  'Els Boes' staat gewoon in de (Japanse) beeldbank van 123RF. Dat is gek!
  Verrek, ook 'Amanda Hayes' staat in een beeldbank!

  'Els Boes' komt uit de Japanse versie van beeldbank 123RF, 'Amanda Hayes' staat in de beeldbank van Depositphotos.

  De optie 'Bekijk uw dossier' is niet functioneel

  Ook interessant, de link 'Bekijk uw dossier' op de website verwijst niet naar een functionele link of landingspagina, en dat is natuurlijk gek als je informatie over een bepaalde factuur op zou willen vragen. Maar gezien de aanwijzingen echter suggereren dat het hier een malafide incassobureau betreft, is dat wellicht toch niet erg verwonderlijk.

  Adresgegevens worden misbruikt

  Het is daarnaast opmerkelijk dat een Google-zoekopdracht als resultaat alleen maar waarschuwingen over oplichterij laat zien, afgezien van de verwijzing naar de website zelf. Er is geen KvK-nummer te vinden, een telefoonnummer is evenmin bekend en de genoemde adressen lijken ons ook niet te kloppen.

  Het incassobureau zou maar liefst drie vestigingen hebben: eentje in Luxemburg, eentje in Antwerpen en eentje in Den Haag. Het Haagse adres verwijst naar een rijksmonument met 22 verschillende kantooreenheden en op het adres in Luxemburg bevindt zich een kantoorpand waar talloze bedrijven gevestigd zitten. Beide adressen bieden geen rechtstreeks of concreet aanknopingspunt. Wellicht wordt er (virtuele) kantoorruimte gehuurd, maar waarschijnlijk zijn deze adressen regelrecht verzonnen.

  Het Antwerpse adres biedt wat dat betreft meer hoop: Euroloans & Partners zou aan de Kleine Koraalberg 3 gevestigd zitten, midden in het prachtige centrum van Antwerpen. Op dit adres bevindt zich echter een vestiging van Bierens Incasso Advocaten, levert wat eenvoudig speurwerk op. Tijd voor een belletje.

  We nemen contact op met Bierens Advocaten BVBA, de Vlaamse tak van Bierens Incasso Advocaten waarvan de adresgegevens ook door Euroloans & Partners worden gebruikt. Een woordvoerder weet ons te vertellen dat ze er sinds kort van op de hoogte zijn dat hun adresgegevens inderdaad worden misbruikt. Ook bevestigt de woordvoerder dat ze niets met Euroloans & Partners te maken hebben en dat ze reeds bezig zijn om stappen te ondernemen tegen dit incassobureau.

  Wij weten genoeg: dit incassobureau is niet te vertrouwen. Krijg jij een aanmaning, een betalingsverzoek of een spookfactuur van Euroloans & Partners in de mail? Betaal vooral niet, de mail kun je gerust verwijderen.

  Bron: 123RF / Bierens Advocaten BVBA / Depositphotos / Facebookpagina 'Hilversum Mediastad' / Leeuwarder Courant / Omroep Flevoland / RTV Nunspeet

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant