Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Dwangbevel van 'Gerbens Incasso & Gerechtsdeurwaarders' is nep

  Dwangbevel van 'Gerbens Incasso & Gerechtsdeurwaarders' is nep

  Er gaat opnieuw een mail rond met een dwangbevel, ditmaal van de niet-bestaande deurwaarder 'Gerbens Incasso & Gerechtsdeurwaarders'. Betaal je het bedrag van € 281,54 niet vóór dinsdag 6 augustus 2019, dan staat de deurwaarder aanstaande vrijdag op de stoep om beslag te leggen op je eigendommen. Maar geen zorgen, deze mail is natuurlijk nep.

  De mail is ditmaal afkomstig van het mailadres [email protected]. Zoeken we dit domein op, dan belanden we op een wel heel minimalistisch ingerichte website: er zijn geen contactgegevens te vinden, nergens wordt aanvullende informatie verstrekt, op de website zien we slechts de mededeling 'Wij incasseren alle vorderingen binnen 7 dagen middels onze speciale aanpak! No cure, no pay'. Dat is natuurlijk al reden genoeg om op je hoede te zijn. 

  Het opvallende aan deze mail is echter dat de criminelen lijken te beschikken over een aantal persoonlijke gegevens, zoals je naam en je geboortedatum. Navraag bij gedupeerden levert op dat de in de e-mail genoemde geboortedatum klopt, en dat is een verdacht signaal. De mail lijkt geloofwaardiger en de kans dat je tot betaling overgaat neemt toe.

  Hoe deze gegevens bij de oplichters terecht zijn gekomen laat zich moeilijk raden, maar een voor de hand liggende verklaring kan bijvoorbeeld zijn dat er in het verleden sprake is geweest van een datalek (bijvoorbeeld bij een webwinkel) en dat ze deze informatie daar vandaan hebben.

  Het dossiernummer is daarentegen altijd 4085983 en ook het bedrag dat zogenaamd open zou staan (€ 281,54) is in iedere mail hetzelfde. Het bedrag is bewust gekozen: niet hoog genoeg om direct argwaan te wekken, maar wel hoog genoeg om je te laten denken dat je misschien toch ergens een factuur hebt gemist en je maar beter zo snel mogelijk kunt betalen.

  Het bedrijf zou gevestigd zijn aan de Henri Jasparlaan 93 te Brussel, maar daar klopt niets van: op dit adres zit juist de Ombudsman Gerechtsdeurwaarders van België. Tot slot is het bankrekeningnummer LT463510001407053109 een goede reden om nog eens kritisch naar de mail te kijken: waarom zou een gerechtsdeurwaarder die zogenaamd in België zit een zakelijke rekening hebben bij een Litouwse bank? Het advies luidt dan ook om deze mail ongelezen weg te gooien.

  Weten welke valse e-mails er zijn en hoe je ze herkent? Dat kan via onderstaande knop.

  Welke valse e-mails zijn er?

  Valse mail deurwaarder - deel I
  Valse mail deurwaarder - deel II
  Website deurwaarder

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant