Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Duitsers slachtoffer nieuwe babbeltruc

  De politie waarschuwt voor een nieuw soort babbeltruc waarbij mensen gebeld lijken te worden door de politie. In werkelijkheid hebben ze een oplichter aan de telefoon die hen probeert te bestelen. Meerdere Duitsers zijn hier slachtoffer van geworden.

  In het Duitse grensgebied zijn verschillende mensen gebeld door een man die zich voordoet als politieagent. De man vertelt dat de politie een bende op het spoor is die de persoon aan de telefoon geld afhandig wil maken. Hij vraagt het slachtoffer meteen een grote som geld op te nemen, omdat dit gemarkeerd zou moeten worden voor de bewijsvoering.

  Later wordt het slachtoffer door dezelfde 'agent' gebeld. Hij vertelt dat er een collega langskomt om het geld op te halen, zodat het gemarkeerd kan worden. Niet veel later verschijnt de 'koerier' om het geld op te halen. Ook wordt de gedupeerde geadviseerd geld van zijn rekening via Western Union over te maken naar een rekening in Turkije, om te voorkomen dat de bede bij het geld kan worden.

  Opvallend is dat de telefoontjes inderdaad vanaf het politiebureau lijken te komen. De daders maken gebruik van 'nummer spoofing', een techniek waarmee op de nummermelder van een telefoon een ander nummer getoond kan worden dan het nummer waarvandaan gebeld wordt. In het display verschijnt het nummer van het plaatselijke politiebureau of het hoofdbureau.

  Bij de politie in Emsland en Bentheim zijn tot nu toe twee gevallen bekend, waarbij mensen daadwerkelijk het slachtoffer zijn geworden van de babbeltruc. Ook in andere delen van Duitsland trapten mensen in de truc.

  De politie adviseert meteen contact op te nemen met het plaatselijke politiebureau wanneer men het vermoeden heeft benaderd te worden door deze oplichters en vooral geen geld op te nemen om aan de koerier mee te geven.

  Bron: Westerwoldeactueel.nl

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant