Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Corona-oplichters misbruiken naam van fanclub André Rieu

  Corona-oplichters misbruiken naam van fanclub André Rieu

  Een André Rieu-fanpagina op Facebook roept volgers op om een donatie te doen voor kinderen in Turkije zodat ze niet met het coronavirus besmet raken. Het management van Rieu weet echter van niets en geeft aan dat deze berichten niet van hen afkomstig zijn.

  De volledige tekst van de oproep luidt als volgt, zo meldt De Telegraaf:

  'Turkije heeft zojuist hun eerste geval van het Coronavirus aangekondigd, dit is zeer kritiek en mag zich niet verspreiden”, zo stuurt een fanpagina van André Rieu in een privébericht via Facebook. „Het management vroeg me om noodhulp door te geven om kinderen buiten het bereik van het virus te houden. Help me alsjeblieft de handen ineen te slaan en de kleintjes veilig te maken en de wereld mooi te maken om in te leven. Mijn concert in de Verenigde Staten is ook getroffen door dit gekke virus. Ik wil dat je me helpt wat geld naar ze te sturen. Veel fans reageren hier al op. Ik wou dat jij er ook bij was.'

  Betaling naar Turkije via MoneyGram of Western Union

  Overweeg je om geld over te maken? Dan moet je een betaling verrichten via MoneyGram of Western Union. Volgens De Telegraaf staat als naam van de begunstigde echter niet André Rieu en is de rekeninghouder bovendien woonachtig in Istanbul, Turkije.

  De afzender geeft als verklaring dat hij nu eenmaal de beheerder is van de pagina. Als ontvangers van de oproep vragen of het geld wellicht niet beter in Nederland kan worden besteed, zou de afzender naar verluidt herhaaldelijk blijven vragen om donaties.

  Management van André Rieu ontkent alle betrokkenheid

  Volgens het management van Rieu is hier sprake van oplichting: 'Dit gaat via accounts die zich voordoen als onze pagina, beheerd door bendes in Afrika. Ze benaderen onze fans (en van andere artiesten en filmsterren) via Facebook, Instagram, Messenger etc. We rapporteren ze regelmatig, maar dat is dweilen met de kraan open aangezien Facebook niet adequaat handelt. Daarnaast hebben we al vaker waarschuwingen hierover verspreid.'

  Weet jij om welke Facebookpagina dit precies gaat? Laat het vooral even weten! Via onderstaande button kun je je tip doorgeven. Vermoedelijk zal ook de naam van andere bekende artiesten op korte termijn misbruikt worden om een slaatje te slaan uit het coronavirus: ook in deze gevallen is je informatie van harte welkom.

  Oplichting en misleiding rondom het coronavirus

  Bron: De Telegraaf

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant