Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Consumentenbond waarschuwt voor foute loodgieters

  Consumentenbond waarschuwt voor foute loodgieters

  De Consumentenbond waarschuwt dat je loodgietersbedrijven die hoog in de zoekresultaten van Google verschijnen maar beter kunt vermijden. Het gaat vaak om tussenpersonen die opdrachten doorverkopen. Dat maakt betrouwbaar onderzoek naar de reputatie van de loodgieter niet alleen lastig, de kans dat exorbitante bedragen in rekening worden voor simpele klusjes of niet-geleverd werk neemt bovendien behoorlijk toe.

  De bond geeft aan veel meldingen te ontvangen over gebrekkige communicatie, schimmigheid vooraf over tarieven en over loodgieters die mensen regelrecht oplichten. De meeste klachten gaan over de volgende bedrijven:

  • Ontstoppings-service24
  • H.Wander
  • Ontstoppings R-ss
  • O.24/7
  • Erkende-loodgieter
  • De-Jong-Ontstopping

  Klagers melden dat zij honderden euro’s moeten betalen voor eenvoudig werk, zoals het ontstoppen van een gootsteen. Eén gedupeerde moest bijvoorbeeld 1.426 euro betalen voor een verstopte gootsteen. De loodgieter was 20 minuten bezig geweest en heeft het probleem bovendien niet verholpen.

  De Consumentenbond deed zelf een steekproef onder vier loodgieters door een toiletpot onklaar te maken met een flinke prop toiletpapier. De eerste drie firma's rekenden 148 tot 175 euro voor het klusje van 15 minuten. Het vierde bedrijf rekende om niet nader toegelichte redenen maar liefst 893 euro. Ook werd door twee man het hele toilet - onnodig - gedemonteerd en beschadigd teruggeplaatst.

  Consumenten doen er goed aan alleen in zee te gaan met loodgieters die vooraf een prijs opgeven. Volgens de Consumentenbond vermelden veel bedrijven online geen tarieven. Een rondgang langs zeventig loodgieters toonde aan dat de helft ook telefonisch geen tariefinformatie geeft. Loodgieters die aangesloten zijn bij de brancheorganisatie Techniek Nederland scoorden beter.

  Bron: ANP / Consumentenbond

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant