Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Aantal valse mails over coronavirus is vervijfvoudigd

  Aantal valse mails over coronavirus is vervijfvoudigd

  Cybercriminelen storten zich massaal op het coronavirus. 'De afgelopen dagen zagen we het aantal valse mailtjes over het zich snel verspreidende virus vervijfvoudigen', vertelt Bertil Holthuis, ceo van cyberbeveiliger Tesorion aan het FD.

  'Uw kantoor gaat even dicht, klik hier om thuis te werken', zo valt te lezen in een voorbeeld van zo'n nepbericht. Het oogt als een logische mededeling van het management.

  Nu iedereen in Nederland waar mogelijk thuiswerkt en de Verenigde Staten geen Europeanen meer binnenlaat, sluit ook bedrijf X tijdelijk enkele van zijn kantoren. Medewerkers op deze locaties wordt gevraagd om vanaf nu vanuit huis te werken. De rest krijgt de bekende adviezen: vaker handen wassen, voldoende afstand van collega's bewaren, dat soort dingen.

  Inlogggegevens ontfutselen

  Zou kantoor Haarlem ook dicht gaan? Het staat op intranet, vertelt de e-mail. Even klikken op het linkje. De bekende inlogpagina van Office 365 verschijnt, keurig met een slotje. Alleen nog even een wachtwoord invullen. En daar moet je dus oppassen, als je het mailtje niet al had weggegooid, want in werkelijkheid is het dus bedoeld om medewerkers inloggegegevsn te ontfutselen.

  Corona-scam

  Een dergelijk vals bericht werd opgespoord door het Amerikaanse KnowBe4. De mail was bedoeld om inloggegevens van medewerkers te ontfutselen. 'En we hebben veel meer corona-scam gekregen', mailt de Nederlandse oprichter en ceo van KnowBe4, Stu Sjouwerman.

  Bron: ANP MediaWatch / FD

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant