Opgelicht?! opgelicht-logo

meer NPO start
Opgelicht?!
 • Aanmaning van 'Berkowitz Advocaten' is nep

  Aanmaning van 'Berkowitz Advocaten' is nep

  Mailtje gehad van 'Berkowitz Advocaten' met een aanmaning? Gooi deze gerust weg, het gaat om een niet-bestaand advocatenkantoor en de mail is afkomstig van fraudeurs die hopen dat je in paniek een geldbedrag overmaakt.

  Het verhaal is dit keer dat je een bepaalde, niet nader gespecificeerde app op je mobiele telefoon hebt gezet. Deze app zou zogenaamd € 1,99 hebben gekost, maar door allerlei bijkomende kosten (waaronder incassokosten, rente en wettelijke buitengerechtelijke kosten) is het bedrag opgelopen tot € 254,32. Dit bedrag dien je te betalen vóór 22-08-2019, anders staat de gerechtsdeurwaarder op de stoep en zijn de gevolgen voor jou, zo luidt het dreigement.

  De mail is afkomstig van [email protected], en als je de website raadpleegt, lijkt het op het eerste gezicht best professioneel. Naar eigen zeggen is het 'een van oorsprong Israëlisch advocatenkantoor met advocaten die bevoegd zijn om op te treden in Israël, Malta, Denemarken en Nederland'. Ook wordt gesteld dat ze 'geen BTW in rekening brengen voor cliënten buiten Israël'.

  Aanvullende informatie over de eigenaar van het domein is 'omwille van de privacy' echter niet te raadplegen, maar het lijkt erop dat het domein kort geleden - dit jaar - is aangemaakt. Er valt verder ook geen noemenswaardige of betrouwbare informatie over het bedrijf te raadplegen, en ook op de website zijn geen contactgegevens zoals telefoonnummers of een vestigingsadres te vinden. Voor een advocatenkantoor dat zichzelf als gerenommeerd en respectabel presenteert, is dat op zijn zachtst gezegd verdacht.

  De betaling moet naar Duitse rekening DE27110101002697692276 op naam van de generieke naam 'Gerechtsdeurwaarder'. Ook dat is natuurlijk verdacht. Het valt verder op dat niet alleen het bedrag, maar ook het dossiernummer 4085681 in alle dreigmails hetzelfde is. De oplichters beschikken echter wel over je volledige naam en geboortedatum: mogelijk is deze informatie in combinatie met je mailadres ooit buitgemaakt bij een datalek: criminelen betalen daar graag voor. Laat je hier echter niet door van de wijs brengen en gooi deze mail direct weg.

  Mail 'Advocatenkantoor Berkowitz' - I
  Mail 'Advocatenkantoor Berkowitz' - II
  Mail 'Advocatenkantoor Berkowitz' - III

  Updates ontvangen over dit onderwerp?

  Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Opgelicht-app en volg het onderwerp.

 • Ook interessant